Teater Paria

Teater Paria grundades 1992 av Carlo Hiltunen i samband med en uppsättning av Strindbergs Paria som spelades först i Stockholm och sedan i Sörmland. Sen dess har Paria vistats och agerat i Eskilstuna med omnejd i olika sammanhang och lokaler. Under våren 2003 har PARIA tillgång till Balsta slotts källare, en spelplats med atmosfär och gamla anor.

PARIA har under åren bjudit sin publik på barnteater (i urval: Pinocchio; Lille Prinsen; Bortbytingen; Sista dagen på ön; Hammaren och korset; Vad väntar vi på?; Fula ankungen), på sommarteater (bl.a Mrozeks På villande hav på en flotte i ån; Molieres Läkare mot sin vilja, Den Girige, Sganarelle, George Dandin; Tjechovs Björnen; Shakespeares Som ni vill ha det; Torbjörn Säves Legenden om Eskil), på olika enaktare för vuxen- och skolpublik (bl.a Fröken Julie; Fridells Syndfull skapelse; T. Williams Utdömd egendom: M. Dahlströms Skärbrännaren som uppsökande teater på arbetsplatser; Enquists I lodjurets timma) och även på sång- och lyrikprogram (med texter och sånger av Hasse och Tage, Bellman, Vysotskij, Brecht, Brel, Piaf m.m).

I sin strävan att erbjuda en ibland teaterovan publik på sin tolkning av vårt gemensamma arv har PARIA vid ett flertal tillfällen besökt olika bostadsområden i Eskilstuna - med både "hästvagn" och cirkustält - samt olika sörmländska orter.

Cirkustältet fick dessutom följa med på en skolturne (!) och kommer att figurera framöver i PARIA:s sommarprojekt. PARIA turnerar även i Västmanland, Stockholms län och kommun, Örebro län samt i Skåne med sina barn- och vuxenproduktioner.

 
 
-->-->