Sju bikter - 2009, 2010

Sammanställd av Carlo Hiltunen.

"Vem vet väl någonsin vem hans far är? När du färdades på dom sju haven var jag, din son, hemma i den väntande saknadens rum."

Silver och jag - 2009, 2010

Den godhjärtade historien om vänskapen mellan mannen och hans åsna Silver - om naturen, livet, döden och kärleken. Juan Ramon Jimenez fick Nobelpriset år 1956 och är mest känd för prosadikten Silver och jag. Silver och jag är idag en klassiker för alla som bekantat sig med spansk litteratur. Delar av berättelsen har tonsatts av Eduardo Sainz de la Maza och framförs av skådespelaren Carlo Hiltunen och gitarristen Jonas Burman..

Kontrabasen 1:3 - 2009

Fritt tolkad efter Patrick Suskind. Kontrabasisten är ensam hemma före en viktig konsert. Först hyllar han sitt älskade instrument, men snart övergår han till att ge uttryck för alla sina frustrationer, som musiker och som människa. Han känner sig osynlig och isolerad, både i livet och i orkestern. Pjäsen innehåller allt; ironi, sorg, humor och patos.

Den trettonde aposteln - 2009

Ett futuristiskt skådespel med texter av Vladimir Majakovskij och Vladimir Vyzotskij.

En dåres försvarstal - 2008

Fritt efter August Strindberg klassiska roman som han skrev då hans äktenskap med Siri von Essen råkat in i en svår kris. Romanen har blivit mycket olika bedömd. För vissa var den "den hemskaste bok Strindberg någonsin skrivit", för andra "en av de märkvärdigaste romanerna i den nya europeiska litteraturen". Var då Strindberg kvinnohatare, mansgris och en löjligt svartsjuk make? Eller var han missförstådd, förgäves älskande och värd all med känsla i världen?

Faust - 2008

Faust är dramat om den evige sökaren, om kampen mellan gott och ont, mellan medmänsklig strävan och egoistisk självhävdelse. I sextio år arbetade Goethe på sitt odödliga verk där jord, himmel och helvete, forntid och nutid blandas och drar förbi i ständigt växlande äventyr. Faust-gestalten är lika tidlöst aktuell som alla frågeställningar om synd, skuld och förlåtelse. Att "sälja sin själ till djävulen" mot beröm eller pengar har blivit ett begrepp i vår tid.

Kalevala - 2007

Finska nationaleposet.

Dödsjukdomen - 2005

Av Marguerite Duras.

Harold Pinter - 2006

Av Harold Pinter.

Oidipus - 2005

Monolog fritt efter Sofokles odödliga drama. Oidipus, den man som dödat sin far och är skuld till landets elände. Han, den store konungen och hjälten, kommer sluta som blind, fattig och utstött stackare. Någonstans börjar Oidipus förstå vem han är, en fadersmördare. Men eftersom han vägrar acceptera det måste han i stället bortförklara vad han innerst inne vet. Därför kommer han gå mot sin undergång precis som ödet bestämt. Kan man beveka sitt öde?

Clownen Jac - 2004

Av Hjalmar Bergman.

Doktor Glas - 2003, 2004

Efter Hjalmar Söderbergs roman. Har man rätt att döda en annan människa - om än motbjudande - för att rädda en annan? Det är den moraliska fråga som förföljer doktor Glas, en vek och inåtvänd drömmare, under långa promenader och inre monologer. Ständigt ser han bilden av den motbjudande pastor Gregorius och hans skyddslösa hustru. Han förbereder det mord som ska bli hans livs enda gest av handlingskraft.

Skendöd - 2003, 2004

Av Marie-Chantal Long. Skendöd eller Orkar inte leva - vågar inte dö. Om en egenkär hypokondriker, en sumpplanta som älskade adeln, en ful ankunge som skulle bli balettdansör, en gudabenådad sagoberättare som började med att skriva stel vuxendramatik, en sensuell själ fången i en skräckslagen oskulds kropp, vem var egentligen H.C Andersen och hur kom det sig att den fattiga, föga studiebegåvade pojken till slut blev världens mest berömda dansk?

Woyzcek - 2003

Av Georg Buchner.

 
 
-->-->